Het Bèkske is ontstaan als project uit de stichting Mukomeze, die zich richt op het steunen van vrouwelijke overlevenden van seksueel geweld van de genocide in Rwanda. Maar Het Bèkske richt zich nóg meer op het empoweren van vrouwen

Hoe doen we dat precies?

Voor elke kilo bonen heeft Rwanda een prijs vastgesteld die teruggaat naar de ‘locals’. Dat is mooi, maar met 26 cent vertegenwoordigt dit maar een klein gedeelte van de totale prijs.

Het Bèkske kiest er bewust voor om via lokale partner Solace Ministries de koffie in te kopen, waardoor 8,23 euro per kilo naar steun en begeleiding naar de lokale bevolking en onze vrouwen gaat. Dat is maar liefst 52% van het totale bedrag!

Maar ook dat vonden we niet ver genoeg gaan. Het Bèkske gaat voor concrete daden. 25% van de winst gaat direct naar o.a. een van de vrouwen die bij jou op de achterkant van het koffiepak staat. Daarmee beschikt zij onmiddellijk over dit bedrag om te voorzien in haar levensonderhoud, de broodnodige spullen te kopen voor haar kinderen of hen kans op scholing te geven.

Proef Het Bèkske!

Het eerste doel van het koffieproject was om begin 2018, 500 kg koffie vanuit Rwanda naar Tilburg te importeren. En dat hebben we ook gedaan! Met deze hoeveelheid kunnen ondernemers en consumenten in Nederland, startend in Tilburg, van koffie worden voorzien voor de verkoop. In Rwanda, waar de koffie wordt verbouwd (in het zuiden van het land) en ook gedeeltelijk verkocht, verschaft het een uitzicht op de toekomst voor ongeveer 80 vrouwelijke ondernemers.

In totaal worden er zo’n 115 personen – met name vrouwen – in Rwanda direct door dit project gesteund in hun ondernemerschap. Indirect bereiken we zo’n 1225 personen, waaronder de kinderen van de vrouwen in Rwanda.

Gedurende 2017/2018 proberen we ons doel met vereende krachten te bereiken; een traject van vallen en opstaan. Samen met alle partners in dit project leren we zo real life wat ondernemerschap, marketing en doorzettingsvermogen inhoudt!

Het Bèkske kopen!

Steun ons en de vrouwen in hun zoektocht naar economische zelfstandigheid. Sta op voor een lekker Bèkske, het smaakt vanaf nu nog lekkerder!