Solace Ministries, onze lokale partner

Solace Ministries speelt – als onze lokale partner – een cruciale rol in het koffieproject.  Zij staan in direct contact met de vrouwen die de koffie verbouwen op het platteland in het zuiden van Rwanda, namelijk in Kabagari, Nyanza, Muyira, Rusatira, Ntongwe en Mugina, alsook met de andere Rwandese partners (Nyamurinda Coffee Growers en Isano Business Center). Alle vrouwen zijn genocide overlevenden en benificianten van Solace Ministries.

Capture Every Moment…

Solace Ministries is een niet-gouvernementele organisatie in Rwanda. De organisatie is opgericht in 1995 door genocide overlevende Jean Gakwandi met als doel overlevenden van de genocide te helpen, in het bijzonder weduwen en wezen. Solace Ministries ondersteunt hen o.a. middels counseling en inkomst genererende projecten. Solace Ministries werkt onder meer samen met Stichting Mukomeze in Nederland. In het koffie project draagt Solace Ministries zorg voor de coördinatie en monitoring van dit project in Rwanda. Zij staan in direct contact met de vrouwen die de koffie verbouwen op het platteland in het zuiden van Rwanda, namelijk in Kabagari, Nyanza, Muyira, Rusatira, Ntongwe en Mugina, alsook met de andere Rwandese partners (Nyamurinda Coffee Growers en Isano Business Center). Alle vrouwen zijn genocide overlevenden en benificianten van Solace Ministries.

partner of Het Bèkske, coffee process, specialty coffee, Rwandan coffee
Founder of Solace Ministries, lokale partner, Het Bèkske, Specialty koffie, Rwanda

De menselijke impact

Solace Ministries is in 1995 opgericht door Jean Gakwandi, overlevende van de genocide.

Counceling is een van de vele activiteiten die Solace Ministries biedt ter ondersteuning aan ander genocide overlevenden. Luisteren en troosten is de eerste stap in het genezingsproces en traumaverwerking. Solace Ministries zet zich in voor een holistisch proces met gemeenschapsontwikkeling, medische zorg, onderwijs en werkgelegenheid voor mensen die hier fysiek toe in staat zijn.

Georganiseerd in zestig Solace gemeenschappen in heel Rwanda en variërend in grootte van vijftig tot enkele honderden personen, is het doel van Solace Ministries om een alternatieve familie voor overlevenden te zijn, het herstel van hun waardigheid te bevorderen en het creëren van netwerken van steun voor individuen die getraumatiseerd, eenzaam, arm en verlangen hoop als ze geconfronteerd met een onzekere toekomst.

Het Bèkske maakt het mede mogelijk vrouwen te helpen bij het verwerken van hun trauma, maar dat is maar het begin. De verleende microkredieten omvatten een pakket aan hulpmiddelen ‘op maat’, afhankelijk van wat de vrouwen binnen de communities nodig hebben om op een succesvolle oogst te mogen rekenen. Dat kan variëren van de aanschaf van tools om het land te bewerken tot hulp met de boekhouding of het bekostigen van een ziekenhuisopname voor de behandeling van hun aandoening, vaak HIV. Elk van deze activiteiten zorgt ervoor dat deze vrouwen en mannen geleidelijk geïntegreerd worden in de maatschappij, waarbij hun eigenwaarde groeit en hun functie binnen de gemeenschap ook andere leden begunstigt.

Jean Gakwandi

Als geen ander begreep Jean Gakwandi het belang van het menselijke contact. Hij luisterde, troostte en huilde mee met zijn lotgenoten… maar begreep dat meer nodig was dan enkel het luisterend oor en een schouder om op te huilen om deze mensen te empoweren. Counseling, training, voorlichting, kinderopvang en -verzorging… dat is wat ze nodig hadden. Maar bovenal hadden ze een gemeenschappelijk doel nodig als verbindende factor.

Het Bèkse is zo’n verbindende factor die het mogelijk maakt om zowel economisch als psychologisch weer op eigen benen te kunnen staan. Want bovenop de door de overheid gereguleerde vastgestelde bedragen per kilo koffie, komt een kwart van de opbrengsten direct terug naar een van de vrouwen.

Wil jij ook een bijdrage doen op deze menselijke impact?

Doe mij maar een Bèkske