Het Bèkske verhaal begint met Stichting Mukomeze, toevallige ontmoetingen, toewijding en doorzettingsvermogen. Lees hier tot welke mijlpalen dit tot nu toe heeft geleid…

Het Bèkske: Tilburgs-Rwandese specialty coffee

mei 2008

Rwanda, land van 1000 heuvels

Het begon met Mukomeze, een stichting gericht op het steunen van vrouwelijke overlevenden van seksueel geweld van de genocide in Rwanda. Het doel van Mukomeze is deze vrouwen te ‘empoweren’ door het bevorderen van hun economische zelfstandigheid en het vergroten van hun zelfvertrouwen.

sept 2016

Mukomeze pitcht in Tilburg

Mukomeze wint de pitch ‘Een wereld te winnen’, een platform van de gemeente Tilburg. Daarmee halen ze de financieringsplannen binnen om het koffieproject ‘Het Tilburgs-Rwandees Bèkske’ in 2017 op te starten. Dat doen ze in samenwerking met een aantal partners.

Doel: vrouwen in Rwanda en Tilburg empoweren middels het verbouwen en verkopen van koffie. Een leerproces voor alle betrokkenen!

nov 2016

+Fontys Hogeschool

Studenten maken een start met dit project en doen onderzoek naar de afzetmarkt in Tilburg. Zij zetten de Facebookpagina op voor Het Bèkske en vinden een koffiebrander in Vught die bereid is de bonen te branden.

dec/jan 2017

+Koffiebranderij

Koffiebranderij Pure Flavor in Vught is bereid de (h)eerlijke koffie te branden en te verpakken in zakken van 1kg en 500 g, gemalen of hele bonen. Ook de etiketten op de pakken zullen er worden geprint.

feb 2017

Marktonderzoek en marketing

Mukomeze en Luan Vercruysse doen onderzoek naar de prijs van de koffie, het vinden van een importeur en het opstellen van het verhaal achter de koffie. Het etiket op de koffiepakken en de website krijgen vorm.

Intussen vinden een aantal Skype-gesprekken tussen Nederland (Mukomeze en Fontys) en Rwanda plaats.

feb 2017

Solace Ministries

Empowert vrouwen door microkredieten, advies en praktijkondersteuning met meer en betere kredieten koffieproductie in Kabagari community in Zuid-Rwanda. Daarna volgt koffieproductie in: Nyanza, Muyira, Rusatira, Ntongwe en Mugina.

april 2017

+De Rooi Pannen

20 studentes ervaren real life wat ondernemerschap en marketing inhoudt met Het Bèkske. Bij onderzoeken de Tilburgse afzetmarkt, denken na over hoe de koffie te positioneren. Ze sparren hierover met onze partnerorganisatie in Rwanda.

Koningsdag in Tilburg!

We hebben de eer Het Bèkske ook aan te mogen bieden aan het koningspaar! Maar liefst 2 zakken van Het Bèkske zijn afgegeven, 1 aan prins Maurits en 1 aan de Koning himself.

mei 2017

Women’s Business Center Brabant

Het Women’s Business Center Brabant benadert vrouwelijke ondernemers in Tilburg voor afname van Het Bèkske.

juli 2017

Coffee washing station

De koffiebonen worden gewassen in het wasstation Nyamurinda Coffee Growers. Hier worden de bonen ook onderworpen aan een kwaliteitscontrole.

okt 2017

1ste verscheping van Het Bèkske koffiebonen

De eerste 500 kg gaat op transport richting Nederland en komt in December in Nederland aan.

jan 2018

Start eerste ‘roast’!

De eerste zending van de groene koffiebonen worden gebrand bij Pure Flavor in Vught. Daarna wordt de koffie verpakt en van etiket voorzien.

rwandan coffee, specialty coffee, empowerment, best coffee, good coffee, genocide,

1 feb 2018

Tilburg drinkt een ‘Bèkske’ uit Rwanda

Wethouder Mario Jacobs ontving het eerste pak bonen, en opende op die manier de start van de verkoop. Bijna 500 kilo van Het Bèkskse zal worden verkocht in de komende maanden.

feb 2018

+Tilburg University

Een nieuwe groep studenten die meedoet aan het Outreaching Honors Program van de Universiteit van Tilburg spant zich in voor het actief benaderen van bedrijven die interesse hebben in  Het Bèkske. De strategie krijgt handen en voeten in de vorm van pitch en sales plan.

mei 2018

Mama Lambert komt naar Nederland

Mama Lambert, frontvrouw en counseler en toeverlaat van de Rwandese vrouwen komt naar Nederland en maakt kennis met alle Nederlandse partners en hoe het koffieproject hier verloopt.

juni 2018

Nederland gaat naar Rwanda

Studenten van de Fontys Hogeschool en de Tilburgse Universiteit gaan naar Rwanda om daar real life de vrouwen te ontmoeten, de koffieplantages te zien en het hele verwerkingsproces. Een once in a lifetime opportunity voor elke partij om dit project naar een hoger niveau te tillen.

juni 2018

Koffiewinkel in Rwanda

In Rwanda starten 5 jonge vrouwen Isano Business Center een koffiewinkel waar de koffie wordt verkocht en gedronken.

rwandan coffee, specialty coffee, empowerment, best coffee, good coffee, genocide,
DRAAG JIJ OOK JE STEENTJE BIJ? KOOP HET BÈKSKE NU!